Μέλι

Τι είναι το μέλι;

Το μέλι είναι μια φυσική γλυκιά ουσία που αποτελείται κυρίως από σάκχαρα, με κυρίαρχα τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, νερό και μια πληθώρα άλλων ουσιών, όπως οργανικά οξέα, ανόργανα άλατα, ένζυμα, φλαβονοειδή, αρωματικές ενώσεις, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες και λιπίδια.

Το χρώμα του μελιού ποικίλλει από σχεδόν άχρωμο έως σκούρο καφέ. Η σύστασή του μπορεί να είναι υγρή, παχύρρευστη ή μερικώς ή πλήρως κρυσταλλωμένη. Η γεύση και το άρωμα ποικίλλουν καθώς εξαρτώνται από την προέλευση του φυτού.
Παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις των ζωντανών μερών των φυτών ή τις εκκρίσεις των φυτοφάγων εντόμων στα ζωντανά μέρη των φυτών, τις οποίες οι μέλισσες συλλέγουν, μετασχηματίζουν συνδυάζοντας τις με συγκεκριμένες δικές τους ουσίες, αποθέτουν, αφυδατώνουν, αποθηκεύουν και αφήνουν στην κηρήθρα για να ωριμάσουν και να ωριμάσουν. Η σύνθεση, η γεύση και η υφή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του λουλουδιού ή του φυτού που έχουν επισκεφθεί οι μέλισσες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ποικιλία των διαθέσιμων τύπων μελιού, καθένα από τα οποία έχει τη δική του μοναδική γεύση, άρωμα και χρώμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *